Menu Sluiten

De Haven

Wie over de oude IJsselbrug Zutphen binnenkomt, ziet aan de linkerkant hoge masten met wapperende vlaggen. Op een mooi, maar verborgen plekje ligt daar de Zutphense Museumhaven. Een haven vol prachtige schepen waar verhalen worden verteld over boten en het water.
De Museumhaven Zutphen biedt historische schepen een ligplaats en wil dit erfgoed daarmee niet alleen levend houden maar ook representatief beeld van de traditionele binnenvaart geven. De  Museumhaven is daarom elke dag, gratis toegankelijk voor alle geïnteresseerden.  Zeilend of op de motor waren deze schepen een belangrijke schakel in vervoer van goederen in het Nederland van voor 1950. Met respect voor dit verleden willen de liefhebbers deze roemrijke restanten bewaren en bevaren.

Zo zijn in een toenemend aantal plaatsen in Nederland langs oude kades en in havens ligplaatsen gecreëerd voor historische bedrijfsvaartuigen. In de Houthaven in Zutphen is vanaf 2000  op particulier initiatief gebouwd aan een dergelijke haven. Door inzet van bewoners zijn hier voorzieningen gerealiseerd voor inmiddels 18 oude  bedrijfsschepen, waarvan de meeste worden bewoond. De samenstelling van de museumcollectie is , zeker gezien de beperkte omvang van de haven , zeer divers en tegelijkertijd erg eigen. Elk soort schip komt in de haven maar een keer voor . Er zijn weliswaar meerdere vaartuigen van hetzelfde scheepstype maar die behoren dan wel weer tot de onderscheidende ondersoorten. Het zijn allen Nederlandse schepen.
De schippers vertellen graag over hun haven en de geschiedenis van de schepen.