Menu Sluiten

Helena

Deze Hagenaar of Wagenbrugger is speciaal gebouwd voor de vaart op den Haag in het begin van de vorige eeuw. Uiteraard was het toen een zeilschip en had geen motor. De Maten werden bepaald door Waagbrug en door bochten in het kanaal. Hagenaars konden daardoor niet langer zijn dan 22 meter, de breedte was maximaal 4 meter en ook de hoogte en diepgang werden beperkt door de afmetingen van de Waagbrug. De zijzwaarden en de aanvaringsklampen werden meestal van het schip verwijderd, voordat het schip de stad invoer. De Hagenaars vervoerden van alles naar den Haag, maar vooral veel bouwmaterialen, o.a. bakstenen van de steenfabrieken in de Betuwe.
De Helena werd in 1909 bij Hendriks in Dodewaard gebouwd. De werf is heel bekend geworden door de fraaie Hagenaars, die er werden gebouwd. Het schip heette eerst Willemina (volgens de eerste meetbrief van 1915). In 1954 werd het omgedoopt in Gejo. Er is toen een 3 cylinder Lister JP3 in het schip geplaatst.

Deze motor levert 30 pk. Het was een 2e hands motor uit 1941. Omdat de motor in het achterste deel van het laadruim werd geplaatst verloor men daardoor laadvermogen. Dit werd opgevangen door de mast en andere zaken, die met het zeilen te maken hadden te verwijderen. Ook het mastdek werd verwijderd om extra laadruimte te winnen. Ook heeft er een stuurhutje op het schip gestaan.
Inmiddels is het stuurhutje verwijderd, evenals het stuurwerk. Ook het machinedek is verwijderd en weer onder de luiken gebracht. Wat nog moet gebeuren: vervangen van de stalen zwaarden door houten zwaarden, mastdek weer terug brengen, mast en zeilen opnieuw aanbrengen. Binnen in het schip moet het roefje weer in oude staat worden gerestaureerd. De betimmering van 1909 is nog grotendeels aanwezig. Ook in het vooronder is nog grotendeels de oorspronkelijke betimmering aanwezig.