Menu Sluiten

Op Hoop van Zegen

Scheepstype: beurtvaarder
Bouwjaar: 1916
Bouwwerf: Zwolsman Workum
L × B × D: 27,49 × 4,69 × 1,02 meter
Motor : Weichai Deutz 102 pk (uit 2013)

Beurtschip ‘Op Hoop van Zegen’ is in 1916 bij de werf van Zwolsman te Workum gebouwd, voor de familie Vermaas uit Rotterdam. De eerste eigenaar heette Cornelis Vermaas, beurtman te Heerjansdam, om een tjalk te vervangen. Na twee jaar verkocht hij het door aan zijn zoons, Jan en Johan. Zij hebben de beurt gevaren tot 1951. Toen kon het door de opkomst van de vrachtwagens niet meer uit. Cees Vermaas, die de laatste jaren meevoer met zijn vader Jan.

In 1951 ging het schip via een handelaar, die het heeft laten verlengen met 4 meter 50, naar Oost- Knollendam, Noord-Holland, waar de familie Klompmaker aan boord kwam. Zij voeren veel met meel voor Wessanen, maar ook met cacao, hazelnoten en andere soorten los goed.

In 1968 kocht Wessanen het schip en zette er Jan Götz op als schipper. Hij voer ermee tot zijn pensioen in 1989. Hij heeft het laad- en lostuig er afgehaald en de den verhoogd en tot voorbij het voormalige kistenluik doorgetrokken. Toen zijn ook de voor- en achteronderingangen en de machinekamer-koekoek gewijzigd en is de stuurhut, na een aanvaring met een brug, vervangen, en daardoor nu niet meer zeskantig.

In 1994 zijn Andrew en Claudia Sadler eigenaar geworden en zijn ze begonnen het schip te restaureren en tegelijkertijd bewoonbaar te maken. De restauratie richtte zich op de ‘Vermaas-jaren’. Ze heeft de laatste jaren in Groningen gelegen, maar is vanaf maart 2022 overgenomen door Merijn Jansen en Elizabeth Koopman en de nieuwe thuishaven is Zutphen.